«Έχουμε αποδείξει ότι όταν οι Έλληνες γινόμαστε μια γροθιά καταφέρνουμε τα πάντα»

http://www.agios.nikolaos.plomariou.gr/epikairoteta/echoumeapodeixeiotiotanoiellenesginomastemiagrothiakataphernoumetapanta

«Έχουμε αποδείξει ότι όταν οι Έλληνες γινόμαστε μια γροθιά καταφέρνουμε τα πάντα»

αναρτήθηκε στις 16 Νοε 2011 12:44 μ.μ. από το χρήστη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου   [ ενημερώθηκε 16 Νοε 2011 12:44 μ.μ.

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, στις 9 το βράδυ, ο Στέφανος Κορκολής παρουσίασε τις «Μουσικές Σχέσεις», στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.
Ο Στέφανος Κορκολής, πιανίστας με κλασική παιδεία, αλλά και συνθέτης και ερμηνευτής σύγχρονων μουσικών ρευμάτων ξενάγησε τους παρευρισκόμενους με το δικό του τρόπο στο μαγικό κόσμο της μουσικής, σε ένα ταξίδι που εξερευνά τις σχέσεις ανάμεσα σε συνθέτες διαφορετικών εποχών και ύφους, μεταξύ των οποίων οι: Θεοδωράκης, Πιατσόλα, Μπρελ, Ρότα, Χατζιδάκις, Μορικόνε, καθώς και του ιδίου.
Από νωρίς το φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής είχε γεμίσει από αυτούς που είχαν εξασφαλίσει εισιτήριο, ενώ στα εκδοτήρια του μεγάρου υπήρχε λίστα αναμονής δεκάδων ατόμων που περίμεναν κάποια ακύρωση.
Το πιάνο της EcoArt Band, συνόδευε την αναμονή μέχρι την έναρξη της παράστασης και έβαζε τους θεατές στο κλίμα της συναυλίας που θα ακολουθούσε.
Ο Στέφανος Κορκολής λίγο πριν ξεκινήσει την συναυλία ευχαρίστησε το κοινό της πόλης για την θερμή υποδοχή του και δήλωσε πως «η διάρκεια της συναυλίας θα εξαρτηθεί από σας», ενώ ξεκίνησε με τον Ύμνο των Special Olympics, που έγραψε πριν από 14 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Ν. Ροδόπης κ. Στάθη Κεφαλίδη και τον κ. Στέφανο Κορκολή, οι οποίοι μίλησαν γι’ αυτή την πρώτη «ζωντανή» εκδήλωση του Μεγάρου.
Στέφανος Κορκολής: «Στους δύσκολους καιρούς η τέχνη δίνει μια διέξοδο, όχι λύση, αλλά διέξοδο, γαληνεύει τις ψυχές»
Ο κ. Κορκολής δήλωσε πως «είναι τεράστια η χαρά να βρίσκομαι στην πόλη σας, και μάλιστα να εγκαινιάζω, κατά κάποιον τρόπο, με τη παρουσία μου στις συναυλίες του 3ου μεγάρου στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο ρεπερτόριο και το πρόγραμμα της βραδιάς μετέφερε τη θέλησή του «ουσιαστικά να αποδείξω ότι η μουσική είναι μία, ότι δεν υπάρχουν είδη. Η μουσική είναι μια, αρκεί να είναι καλή. Το πρόγραμμα αποτελείται από Πιατσόλα μέχρι Χατζιδάκη και από Νίνο Ρότα μέχρι Ζακ Μπρελ, δεμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ακουστεί στον ακροατή σαν αχταρμάς, αλλά θέλω να δείξω πως δένει η μουσική όταν είναι καλή και διαχρονική. Επίσης πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα, το πρώτο κομμάτι είναι αφιερωμένο στους αθλητές των Special Olympics, και αφορά στον ύμνο των Special Olympics που είχα γράψει πριν από 14 χρόνια και αυτό το κάνω γιατί θεωρώ ότι αυτοί οι αθλητές έχουν συλλάβει το νόημα του αθλητισμού, όπως πρέπει να είναι», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «δεν θέλω η βραδιά να είναι στείρα, θέλω την συμμετοχή του κόσμου, γι’ αυτό και δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος λήξης της συναυλίας αυτό θα το καθορίσει ο κόσμος. Με συγκινεί και με τιμά πολύ η παρουσία του κόσμου».
Ο ρόλος της τέχνης σε περιόδους κρίσης 
Ο κ. Κορκολής ρωτήθηκε για τον ρόλο της τέχνης σε μια εποχή κρίσης όπως αυτή που περνάμε, δίνοντας μια ειλικρινή απάντηση λέγοντας: «Στις δύσκολες περιόδους της χώρας έχουμε αποδείξει ότι όταν οι Έλληνες γινόμαστε μια γροθιά καταφέρνουμε τα πάντα. Έχω ξαναπεί ότι μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε, και όχι μόνο πολιτισμικά, αλλά και ουσιαστικά, ειδικά οι Γερμανοί, θα έπρεπε, αλλά και οι ευρωπαίοι, να δείξουν λίγο σεβασμό προς τους Έλληνες. Μπορεί σαν λαός να έχουμε κάνει τα λάθη μας αλλά θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός προς τους Έλληνες. Στους δύσκολους καιρούς η τέχνη δίνει μια διέξοδο, όχι λύση, αλλά διέξοδο, γαληνεύει τις ψυχές. Όπου κι αν ταξιδεύω φοράω την ελληνική σημαία και αισθάνομαι περήφανος, κανένας δεν μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να υπερασπίζομαι τη χώρα μου, ακόμα και όταν αγανακτώ».
Η Μουσική είναι μία
Σε ερώτηση που αφορούσε στο αν η καρδιά του βρίσκεται στο έντεχνο, στην κλασσική μουσική ή στην ποπ ο Στέφανος Κορκολής απήντησε ότι βρίσκεται «παντού. Η μουσική είναι μία, είναι σαν να ζητάτε από ένα γονιό να διαλέξει κάποιο από τα παιδιά του, δεν γίνεται. Η περίοδος που ερμήνευα τα δικά μου κομμάτια είναι η μουσική μου εφηβεία, παίζω μουσική από πολύ μικρός, πέρασα λοιπόν την μουσική μου εφηβεία και δεν μετανιώνω για τίποτα».
Έργο τέχνης το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Όσον αφορά στα μελλοντικά του σχέδια ο Στέφανος Κορκολής είπε ότι αυτό τον καιρό κάνει πάρα πολλές συναυλίες κυρίως στο εξωτερικό. «Από την καινούρια χρονιά θα κάνω μια μεγάλη περιοδεία στη Ρωσία, και στην Ελλάδα. Όπου υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι πηγαίνω με σκοπό να περάσουμε ωραία. Όσον αφορά το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής είναι ένα έργο τέχνης, ξέρω ότι είναι ένας χώρος που έγινε με πολύ μεράκι, είναι πολύ συγκινητικό να υπάρχει ένα μέγαρο μουσικής σε ένα τόπο «απομακρυσμένο», αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα το επισκέπτονται και άνθρωποι από το εξωτερικό».

Στάθης Κεφαλίδης, Δ/νων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Ροδόπης: «Η δυναμικότητα μιας περιοχής φαίνεται μέσα από την δημιουργικότητά της»
Ο κ. Κεφαλίδης ξεκίνησε λέγοντας πως: «είναι μεγάλη τιμή για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, που ο Στέφανος Κορκολής, είναι ο πρώτος που με τη δεξιοτεχνία του και την εμπειρία του θα ανοίξει τις ζωντανές παραστάσεις του Μεγάρου».
Ενώ εκθείασε την ανταπόκριση του κόσμου καθώς όπως δήλωσε «τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί και υπάρχει μια μεγάλη λίστα αναμονής».
Ο κ. Κεφαλίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους εθελοντικά βοήθησαν για την πραγματοποίηση της συναυλίας, δηλώνοντας: «δεν υπάρχει κέρδος από την λειτουργία του μεγάρου, το κέρδος μας θα είναι να αποδείξουμε σαν τοπική κοινωνία αξίζουμε να έχουμε τέτοιες υποδομές. Η δυναμικότητα μιας περιοχής φαίνεται μέσα από την δημιουργικότητά της».
Μελλοντικά σχέδια 
Σε ερώτηση για τα μελλοντικά σχέδια του Μεγάρου Μουσικής ο κ. Κεφαλίδης δήλωσε: «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, ο φορέας λειτουργίας είναι η Αναπτυξιακή Ροδόπης, βέβαια για την καλύτερη λειτουργία του Μεγάρου θα έπρεπε να υπάρχει ένας ξεχωριστός φορέας διαχείρισης, να υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής, αλλά μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο η αναπτυξιακή θα κάνει ότι μπορεί, δεν έχει βέβαια την τεχνογνωσία για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αλλά έχουμε τους εθελοντές οι οποίοι μας βοηθούν. Έτσι το Μέγαρο λειτουργεί από μια εθελοντική ένωση επαγγελματιών».
Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping