Πώς η σκέψη από μέσο ανέλιξης του ανθρώπου, γίνεται εμπόδιο και τροχοπέδη;

http://www.georgepaschalidis.gr/pos-i-skepsi-apo-meso-aneliksis-tou-anthropou-ginetai-empodio-kai-trochopedi/

Η λανθασμένη χρήση της σκέψης γίνεται τόσο από άγνοια όσο και από αφέλεια. Παρασυρόμαστε από τις εξαιρετικές δυνατότητες του εγκεφάλου, ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για ένα σύστημα πολύ υψηλών προδιαγραφών, το οποίο είναι πολύ εύκολο να λειτουργήσει με έναν αυθαίρετο, συχνά υπερβολικό, και πολλές φορές καταστροφικό τρόπο.
Το σφάλμα εντοπίζεται κυρίως στην αδυναμία διαχωρισμού δύο βασικών ικανοτήτων μας, της δύναμης της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και της δύναμης της ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ.
Η δημιουργία και η φαντασία τροφοδοτούνται από τον ίδιο κεντρικό πυρήνα, τον εγκέφαλο και παρουσιάζουν την ίδια ισχύ. Όταν χρησιμοποιούμε τη σκέψη μόνο για να φανταζόμαστε χωρίς να δημιουργούμε  ουσιαστικά,  αλλοιώνουμε  την  ανθρώπινη φύση. Η φαντασία της σκέψης, όσο πιο μακριά ταξιδεύει, τόσο περισσότερο μας απομακρύνει από τη δημιουργία και μας καθηλώνει. Όπως και η δημιουργία, η φαντασία είναι κίνηση και παράγει, μόνο που δεν μπορεί να δημιουργήσει, μιας και τα δικά της έργα εμφανίζονται σε όλες τις πιθανές διαστάσεις, πλην αυτών στις οποίες ζούμε.
Η σκέψη πρέπει να έχει ένα μόνο σκοπό, την υλοποίησή της, τη δημιουργία, που καρπός της είναι η απόλαυση. Κάνε τη σκέψη σου δημιουργική και άλλαξε το δρόμο που χαράχτηκε από τη στιγμή της γέννησής σου. Φτιάξε τη φωλιά της ευτυχίας. Τώρα γνωρίζεις. Τώρα μπορείς.
Φτιαχτήκαμε για να δημιουργούμε και να απολαμβάνουμε και όχι για να φανταζόμαστε και να ονειροπολούμε.
Πηγή: «Ανάλυση χαρακτήρων» εκδ. Λιβάνης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A practical mind map tester

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping