Επί θύραις επισιτιστική κρίση - Καιρός να επιστρέψουν στα χωράφια οι έλληνες γεωργοί με άλλους όρους και στόχους;

Επί θύραις επισιτιστική κρίση
Το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει φτάσει τα 9 δισ. άτομα, ενώ η γεωργία για να θρέψει τον τεράστιο αυτό πληθυσμό θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή της κατά 70%
"Η" 18/11 ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τις δεκαετίες που έρχονται αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πλανήτη. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, σε ένα περιβάλλον με ολοένα και πιο περιορισμένους φυσικούς πόρους και σε έναν ταχύτατα αυξανόμενο πληθυσμό το κλειδί της επιτυχίας κρύβεται πίσω από τη λέξη η «αγροβιωσιμότητα».

Διάσκεψη
Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης διεθνούς διάσκεψης «Agricultu-rability» που διοργανώθηκε στη Ρώμη από την εταιρεία αγροχημικών BASF και το ιταλικό ερευνητικό ίδρυμα Nomisma.
Όπως τονίστηκε στη διάσκεψη, το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει φτάσει τα 9 δισ. άτομα, ενώ η γεωργία για να θρέψει τον τεράστιο αυτό πληθυσμό θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή της κατά 70%, σε έναν κόσμο όπου οι φυσικοί πόροι θα σπανίζουν όλο και πιο πολύ. Μοναδική απάντηση στο? αδιέξοδο αυτό -σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι ειδικοί- να «παράγουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερα» και αυτό -όπως σημείωσαν-μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη χρήση του νερού, αύξηση της απόδοσης και της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών και διαφύλαξη της ποικιλομορφίας.
Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι σήμερα για την παραγωγή 1 κιλού βόειου κρέατος χρειάζονται κατά μέσο όρο 7 κιλά δημητριακών, ενώ για την παραγωγή 1 κιλού χοιρινού χρειάζονται 4 κιλά δημητριακών και για 1 κιλό κοτόπουλου 2 κιλά. Τεράστια είναι και η κατανάλωση νερού. Υπολογίζεται ότι για ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος χρησιμοποιούνται 16.000 λίτρα νερού, 2.200 λίτρα για ένα χάμπουργκερ και 140 λίτρα για ένα φλιτζάνι καφέ!
Απελευθέρωση Ειδική αναφορά έγινε και στην Ευρώπη, η παραγωγή της οποίας γίνεται όλο και πιο ευάλωτη λόγω της απελευθέρωσης των αγορών.
Ενόψει και της δημοσιονομικής δυσπραγίας των τελευταίων ετών, η καινοτομία αποτελεί μία διέξοδο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής, με γνώμονα κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A practical mind map tester

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping