Ψωμί παιδεία ελευθερία :είναι κυρίαρχο είναι στην εξέγερση των λαών της Αφρικής ;

 


2.000.000.000 συνάνθρωποι μας ζουν σε συνθήκες έσχατης φτώχειας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ενδιαφέρονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα ,όπως εμείς τα εννοούμε , γιατί τα ψηφοδέλτια δεν τρώγονται. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται στέγαση τροφή εκπαίδευση και υγεία. Σήμερα αυτά είναι αγαθά που προσδιορίζονται από την αγορά και δεν αποτελούν δημόσια αγαθά.
Η εμπορευματοποίηση των βασικών αγαθών αρχίζει να τα απομακρύνει οχι μόνο από τους φτωχούς του πλανήτη αλλά και από τις τάξεις των μικρομεσαίων στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο. Το κυνήγι του κέρδους παράγει φαινόμενα απληστίας η οποία και αποτελεί μέρος του αξιακού μας κώδικα. Το ατομικό οικονομικό κέρδος με οποιοδήποτε τρόπο κατά το ,ο σκοπός αγιάζει τα μέσα , αποτελεί μοντέλο επιβίωσης. Σε τέτοια μοντέλα τα δημόσια αγαθά αποτελούν εμπορεύσιμο είδος ανεξάρτητα αν είναι απαραίτητα για την επιβίωση των πολιτών.
Στην Αίγυπτο και πριν στην Τυνησία οι λαοί των κρατών αυτών δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα αλλα για την πρόσβαση τους στα δημόσια αγαθά.
Προσωπικά πιστεύω οτι ο κόσμος αλλάζει και υποσυνείδητα ο πολίτης άρχισε να αντιλαμβάνεται την αδικία που υφίσταται στο έλεος της λεγόμενης οικονομικής σταθερότητας. Συνθήματα που θα κυριαρχούν και θα είναι αποδεκτά θα είναι “αντιδράστε “ ,αντισταθείτε διεκδικήστε .
Αντίδραση σε μια κοινωνία που αρχίζει να  εξελίσσεται σε φεουδαρχικού τύπου κοινωνία, με πολύ φτωχούς και απροστάτευτους έξω από τα τείχη με τους φτωχούς και προστατευμένους μέσα στο κάστρο και στο ανάκτορο μια μικρή ολιγαρχία ατόμων γύρω από τον φεουδάρχη. Οι ίδιες οι χώρες σήμερα άρχισαν να αποτελούν φρούρια που σηκώνουν τείχη προστασίας από τους ξένους.
Αν αντί να ξοδεύουν τα κράτη υπέρογκα ποσά για μέτρα προστασίας τα επένδυαν στην φτώχεια του πλανήτη δεν θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια ;. Μήπως τα τείχη δεν γίνονται μόνο για να μας προστατεύσουν από τους ξένους αλλά να μας δημιουργήσουν και τείχη μέσα μας ώστε να αισθανόμαστε συνεχώς ανασφαλείς και να ελεγχόμαστε πιο εύκολα.
Σε διάφορες χώρες ειδικά της Αφρικής το παραπάνω φεουδαρχικό μοντέλο αποτελούσε και αποτελεί πρότυπο διακυβέρνησης εξαναγκάζοντας τους πολίτες να το αποδεχτούν. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο που να ερμηνεύει και να κατευθύνει τις κοινωνίες. Οι μέχρι σήμερα θεωρίες δύσκολα ερμηνεύουν την σημερινή εξέλιξη της κοινωνίας μας. Ο κόσμος μας χρειάζεται νέα πρότυπα τα οποία να είναι λιγότερα γραμμικά ,και μονοδιάστατα και περισσότερο πολυδιάστατα. Ο σύγχρονος άνθρωπος κατάφερε με την βοήθεια της τεχνολογίας να εκμεταλλεύεται ολόκληρη την Γη οχι τόσο για να παράγει αγαθά αλλά κέρδη και αυτό το κάνει χωρίς αειφορική συνείδηση.
Ίσως σήμερα είναι η εποχή που πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ατόμου λαμβάνοντας υπόψη και το περιβάλλον που ζούμε .Γιατί δεν είμαστε μόνοι σε αυτό τον Πλανήτη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A practical mind map tester

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping