ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS

Πως να ερμηνεύσουμε την επιβίωση ενός πελαργού στα μέσα του χειμώνα;
Ο συγκεκριμένος Πελαργός τον συνάντησα στις 22 Ιανουαρίου 2011 έξω από την περιοχή του οικισμού των Κρανοβουνίου ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο όπως φαίνεται και από την φωτογραφία . Είναι ένα φαινόμενο το οποίο αξίζει να μας προβληματίσει και να ενισχύσει την αντίληψη που έχουμε όλοι ότι το κλίμα αλλάζει. Δεν μπορώ να απαντήσω αν αυτή η αλλαγή οφείλεται στην μόλυνση του περιβάλλοντος ,από την επιπόλαια ανθρώπινη συμπεριφορά ή από μια γενικότερη αλλαγή της κλιματικής συμπεριφοράς του πλανήτη. Τα στοιχεία που διαθέτουμε ανάγονται μερικούς αιώνες πίσω και είναι λίγα σε σύγκριση με τα ηλικία του Πλανήτη μας. Βέβαια σήμερα η επιστήμη χρησιμοποιεί μεθόδους με τις οποίες προσπαθεί να αποτυπώσει τις κλιματικές συνθήκες στην Γη εκατομμύρια χρόνια πριν μελετώντας μεταβολές  πχ  των πετρωμάτων .  Ανεξάρτητα από την αιτία του φαινομένου είναι γεγονός ότι η συμπεριφορά μας απέναντι στο "σπίτι" μας είναι καταστροφική και επικίνδυνη. Επιβαρύνουμε για δεκαετίες το περιβάλλον με τεράστιες ποσότητες βλαβερών ουσιών που δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να ανακυκλώσει ο πλανήτης μας. Η βιομηχανίες ανακάλυψαν παραδείσους ρύπων στους οποίους ανεξέλεγκτα χωρίς καμία προφύλαξη αποβάλλουν τα βιομηχανικά τους απόβλητα στο περιβάλλον .
Μόνο που η Γη είναι έγινε ένας μικρός πλανήτης και η περιβαλλοντική καταστροφή επηρεάζει οχι το οικοσύστημα της περιοχής που γίνεται αλλά όλο τον πλανήτη.

Το σημερινό κυρίαρχο μοντέλο της ανάπτυξης είναι αυτό της μεγέθυνσης χωρίς όρια. Δεν αναφέρεται όμως ότι πίσω από τα κέρδη που αυξάνονται υπάρχει ένα μέγεθος που αν ενσωματωθεί στους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων θα δώσει ζημιογόνες χρήσεις. Σκεφτήκαμε ότι το απλό γιαούρτι που τρώμε είναι περιβαλλοντικά ζημιογόνο; Μπορεί  το γάλα που περιέχει να έρχεται από το Βέλγιο το πλαστικό μη ανακυκλώσιμο δοχείο από την Κίνα το γιαούρτι μπορεί να παράγεται στην Αθήνα το εξωτερικό περίβλημα να τυπώνεται στην Ρουμανία   και το προϊόν καταναλώνεται στην Θράκη. Στο κόστος παραγωγής δεν μπαίνει η ρύπανση του περιβάλλοντος που προξενήθηκε από την παραγωγή μέχρι την διακίνηση του προϊόντος αλλά και των τμημάτων του. Αναλογιστείτε μόνο την επιβάρυνση που υφίσταται το περιβάλλον  από τα μεταφορικά μέσα που μεταφέρουν τα προιόντα. Αν η παραγωγή γινόταν  τοπικά ή αν λαμβάναμε υπόψη και το κόστος της περιβαλλοντικής καταστροφής τότε θα δίναμε  μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στις τοπικές παραγωγές . Θα είχαμε μεταφορά τεχνολογίας και όχι προϊόντων.
Αυτό το μοντέλο της συνεχούς βελτίωσης των κερδών και όχι των ανθρώπων δημιουργεί πλέον συνθήκες ασφυκτικές για το περιβάλλον .
Θεωρώ ότι είναι καιρός να αλλάξουμε τα αξιακά μας πρότυπα την που θεωρούν επιτυχημένο και ευτυχισμένο αυτόν που κατέχει υλικά. Άλλωστε αυτό το ασύδοτο κυνήγι του πλούτου είναι και μια αιτία της σημερινής κρίσης. Μήπως είναι καιρός να  σκεφτούμε την Απο-ανάπτυξη έναντι της Ανάπτυξης. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A practical mind map tester

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping