Η Ευρώπη «στο πιάτο σας»

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=162681&categoryid=3

απο τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ της Θράκης





Πρώτη ημέρα εργασιών η χθεσινή για την συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης που διοργανώνεται στην πόλη μας μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο “Anatolia”, με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδας με την συμμετοχή των επικεφαλής των Κέντρων Πληροφόρησης και στελεχών των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής. Στην χθεσινή πρώτη ημέρα παρόντες ήταν τόσο ο δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιώργος Πετρίδης όσο και ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Στάθης Κεφαλίδης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα που αφορούν στη λειτουργία τους καθώς και τις νέες προκλήσεις εν όψει των Ευρωεκλογών.


Κατερίνα Σοκολή «Τα Κέντρα Πληροφόρησης είναι το μεγάλο μας όπλο

Σε δηλώσεις της για τα όσα θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του τριημέρου η κ. Κατερίνα Σοκολή, συντονίστρια του Δικτύου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης “Europe Direct” εξήγησε ότι «η σημερινή συνάντηση γίνεται κάθε χρόνο και είναι η τρίτη φορά που συναντιόμαστε με το Δίκτυο, με στόχο την ενημέρωση μεταξύ των Δικτύων και την ενημέρωση των Κέντρων Πληροφόρησης για το τι συμβαίνει σε επίπεδο επικοινωνιακής πληροφόρησης της περιοχής». Με αφορμή δε την επερχόμενη ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014 αλλά και τις ευρωπαϊκές εκλογές, όπως εξήγησε η κ. Σοκολή, οι επικεφαλείς των Κέντρων θεώρησαν επιβεβλημένη την συνάντηση αυτή «για να ενημερώσουμε ακόμη περισσότερο για τις δράσεις που προετοιμάζουμε ως Κέντρα, τι ακριβώς αυτές θα περιλαμβάνουν, να τους ενημερώσουμε για τις προτάσεις που κάνουμε και το πότε αλλά και το πώς αυτές θα δρομολογηθούν».


«Ελπίζουμε στις φετινές ευρωεκλογές να ψηφίσουν περισσότεροι»

Οι δράσεις αυτές όσον αφορά στα Κέντρα Πληροφόρησης θα λάβουν χώρα από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 15 Απριλίου του 2014, καθώς λόγω των εκλογών στις 22 Μαΐου οι δράσεις σταματούν. Όπως υπογράμμισε η κ. Σοκολή «στην αντιπροσωπεία θα δουλέψουμε πολύ στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με έμφαση πάντα στις περιοχές εκτός Αθήνας, για να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι θα γίνει το 2014. Θα υπάρχει μια μεγάλη ενημερωτική καμπάνια και κεντρικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ενημερωθεί ο κόσμος σωστά για το πώς εκπροσωπείται το κόμμα προτίμησής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ελπίζουμε ότι και στις εκλογές θα υπάρχει αρκετή συμμετοχή. Στις εκλογές του 2009 το ποσοστό της συμμετοχής ήταν πολύ χαμηλό ίσως και λόγω του γεγονότος ότι έπεσε στο εορταστικό τριήμερο της Πεντηκοστής, φέτος όμως θα συμπέσει και λόγω του Καλλικράτη με τις αυτοδιοικητικές εκλογές οπότε πιστεύουμε ότι η συμμετοχή θα είναι αρκετά μεγάλη αρκεί να υπάρχει σωστή ενημέρωση. Και γι’ αυτό τα Κέντρα Πληροφόρησης είναι το μεγάλο μας όπλο».


«Οι Βρυξέλλες είμαστε εμείς, οι πολίτες»

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αριθμεί 18 Κέντρα Πληροφόρησης, ενώ σε όλη την ΕΕ μετά και την ένταξη της Κροατίας από την 1η Ιουλίου ο αριθμός των κέντρων αγγίζει τα 502. Έργο των Κέντρων Πληροφόρησης είναι η προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και η πληροφόρηση των πολιτών για την Ε.Ε. έτσι ώστε όπως υπογράμμισε η κ. Σοκολή «να μην νοιώθει ο πολίτης ότι η Ευρώπη είναι κάτι άψυχο, μακριά από εκείνον και ότι Ευρώπη είναι μόνο οι Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες, είμαστε εμείς, είμαστε οι πολίτες».


«Το δίκτυο Eure, εργαλείο στη διάθεση του πολίτη για να εργαστεί εκτός της χώρας»

Τα Κέντρα Πληροφόρησης αποτελούν σύμφωνα με την κ. Σοκολή και ένα εργαλείο εύρεσης εργασίας. Για τον λόγο αυτό όπως τόνισε η ίδια «λειτουργούμε πολύ στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα συστήσαμε το δίκτυο “Eures” το οποίο είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανεύρεσης Εργασίας στο εξωτερικό, το οποίο σχεδόν ανά τρεις μήνες διοργανώνει πολύ μεγάλες εκδηλώσεις και στο οποίο συμμετέχουν εργοδότες προκειμένου να βρεθεί λύση. Το δίκτυο αυτό λοιπόν είναι ένα εργαλείο ενιαίας αγοράς, στην διάθεση του πολίτη που θέλει να εργαστεί εκτός Ελλάδος».


Λουίζα Σαλτσίδου - Ματεοσιάν, Υπεύθυνη Κέντρου Europe Direct Κομοτηνής «Η «αποκεντρωμένη» αυτή συνάντηση, αναγνώριση της 17χρονης πορείας του Κέντρου Πληροφόρησης της Κομοτηνής»


«Ως αναγνώριση της 17χρονης πορείας και προσφοράς του Κέντρου Πληροφόρησης στην Κομοτηνή» θεωρεί την διοργάνωση της ετήσιας αυτής συνάντησης φέτος στην Κομοτηνή η υπεύθυνη του “Europe Direct” της πόλης κ. Λουίζα Σαλτσίδου - Ματεοσιάν. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η συνάντηση αυτή ενώ μέχρι τώρα γίνονταν στην Αθήνα, φέτος έγινε στην Κομοτηνή ως «αποκεντρωμένη συνάντηση» αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι και μάλιστα με την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της Αναπτυξιακής Ροδόπης, η καλή συνεργασία μας με τους οποίους ευθύνεται για την επιτυχημένη πορεία και παρουσία του Κέντρου στην Κομοτηνή». Όπως δήλωσε η ίδια «στόχος της συνάντησης αυτής είναι η ενημέρωση για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και μια ευκαιρία να βρεθούμε όλοι οι επικεφαλής των Κέντρων, να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας και τις καλές πρακτικές, να βρεθούμε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Γενικών Διευθύνσεων».

Στάθης Κεφαλίδης, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Ροδόπης «Να πλαισιώσουμε τις δράσεις των Κέντρων πανελλαδικά, για να στείλουμε την άποψή μας και την στρατηγική την οποία θέλουμε για την Ευρώπη και τη χώρα μας»

Ο κ. Κεφαλίδης με τη σειρά του αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική, ειδικά για την εποχή, δουλειά του Κέντρου Πληροφόρησης, διότι όπως δήλωσε ο ίδιος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έρθουν σε επαφή με την Ε.Ε. Οι πολίτες μέχρι σήμερα γνώριζαν την Ε.Ε. μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα είτε εκπαιδευτικά είτε προγράμματα που αφορούσαν τις επιχειρήσεις τους. Ήταν λοιπόν ίσως ένας απόμακρος οργανισμός τον οποίο ανακαλύπταμε μόνο κατά τις εκλογές όταν πηγαίναμε και ψηφίζαμε. Αυτό το αντιλήφθηκε η Ε.Ε. και για αυτό το μόνο πρόγραμμα που δίνει επιπλέον χρήματα είναι το πρόγραμμα που έχει να κάνει με αυτά τα γραφεία. Γιατί τόσο εν όψει της ελληνικής προεδρίας αλλά και εν όψει των ευρωεκλογών θέλει να έχει ενημερωμένους πολίτες. Τώρα καλούνται λοιπόν και οι πολίτες να πλαισιώσουν όλες τις δράσεις των γραφείων για να περάσουν την γνώμη τους, την άποψή τους αλλά και να γνωρίσουν, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν, διότι οι πολίτες που διεκδικούν είναι αυτοί οι οποίοι θα καταφέρουν πιο πολλά. Εμείς αφήναμε μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο βαθμό τις τοπικές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικούν για εμάς και εμείς να διεκδικούμε μέσα από την κυβέρνηση. Είναι καλό να καταλάβουμε πλέον ότι είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και ότι έχουμε δικαιώματα, τα οποία οφείλουμε να γνωρίσουμε, ειδικά στην εποχή της κρίσης. Καλώ λοιπόν τον κόσμο να πλαισιώσουμε τις δράσεις όλων των Κέντρων πανελλαδικά, για να στείλουμε την άποψή μας και τη γνώμη μας για την στρατηγική την οποία εμείς θέλουμε για την Ευρώπη και τη χώρα μας».

Γιώργος Πετρίδης, «Ένα Ευρωπαϊκό τριήμερο το οποίο έχει μόνο να δώσει στους ανθρώπους»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης καλωσόρισε τους υπεύθυνους των Κέντρων Europe Direct της Ελλάδος τονίζοντας πως η παρουσία τους στην Κομοτηνή είναι κάτι ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη μας. Όπως τόνισε ο ίδιος «είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει μόνο να δώσει στους ανθρώπους οι οποίοι είναι πολλαπλασιαστές, γιατί επικοινωνούν με πολύ κόσμο και κυρίως νέους οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν πρεσβευτές της Κομοτηνής. Εξ όσων κατάλαβα θα τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν μια πολύ ουσιαστική δουλειά σε συνέργεια και με την συνέχεια τις επόμενες δύο ημέρες της παρουσίας της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κομοτηνή επομένως μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό τριήμερο στην πόλη μας εν μέσω μιας γενικότερης πολιτικής κατάστασης η οποία απέχει πολύ από το κλίμα που υπάρχει σε αυτού του είδους τις συναντήσεις». Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε συνοπτικά για την άψογη συνεργασία που έχει ο δήμος Κομοτηνής με το τοπικό Europe Direct, την κ. Σαλτσίδου, τον κ. Νάκο, όχι μόνο στο επίπεδο παροχών υποδομής ή στέγης από το δήμο ή της συμμετοχής του δήμου στη δομή λειτουργίας του Κέντρου αλλά και με ουσιαστικές παρεμβάσεις του Κέντρου στην Κομοτηνή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού όπως ο ίδιος ανάφερε είναι «η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Κέντρου και του δήμου, σε ό,τι αφορά στον συντονισμό αυτής της δουλειάς, της δομής των εθελοντικών δομών που έχουμε ξεκινήσει και ολοκληρώνουμε το ερχόμενο διάστημα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A practical mind map tester

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping