Βιβλίο που αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας GRASP

«GRASP The Solution» ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Βιβλίο που αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας

01.11.2011
Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν κολύμπι φορώντας το επαγγελματικό τους κοστούμι. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζουν τους εαυτούς τους με ένα τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μη μπορούν να λειτουργήσουν επιτυχώς

Ο συγγραφέας του CHRIS GRIFFITHS μιλά στο «Χ» για τα βασικά βήματα προσέγγισης στην αναζήτηση βέλτιστων απαντήσεων
Ο Chris Griffiths είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ThinkBuzan, του οργανισμού που είναι ηγέτης στη δημιουργικότητα και την καινοτομία για πάνω από 40 χρόνια και βρίσκεται πίσω από το Mind Mapping.Πρόσφατα έγραψε μαζί με τον Τόνυ Μπουζάν το ‘Mind Maps for Business’ το οποίο βρίσκεται στη λίστα των μπεστ σέλλερς του Amazon UK.Στο νέο του βιβλίο «GRASP The Solution» εξηγεί γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να είναι καινοτόμοι και δείχνει πως ο καθένας μπορεί να αφήσει πίσω του άχρηστες συνήθειες σκέψης που τον εμποδίζουν να είναι δημιουργικός. Το «GRASP The Solution» παρουσιάζει μια δυνατή και επικεντρωμένη σε 4 βήματα προσέγγιση για την εξεύρεση των βέλτιστων απαντήσεων σε οποιαδήποτε πρόκληση.
Στάθης Κεφαλίδης: Γιατί το «GRASP The Solution» είναι η λύση;
Chris Griffiths: Με το ‘’GRASP The Solution’’ επιδιώκουμε να περιορίσουμε κάθε δυσκολία και πιθανότητα αποτυχίας στην προσπάθεια να γίνει κανείς δημιουργικός και καινοτόμος. Βλέπετε, πάρα πολλοί άνθρωποι εστιάζουν σε όλα αυτά τα παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να βρουν πολλές και σπουδαίες ιδέες, αλλά το μόνο που πραγματικά χρειάζεται κανείς για να είναι καινοτόμος είναι ένα ξεκάθαρο και απλό να το καταλάβει κανείς σύστημα. Έτσι λοιπόν, χρειάζεται να έχει κανείς συγκεκριμένη μεθοδολογία για να παράγει δημιουργικές ιδέες και φυσικά πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει τι δεν πρέπει να κάνει. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάποια ερωτήματα όπως ‘’Πως μπορώ να κάνω την επιχείρηση μου πιο δημιουργική;’’,‘’πως μπορούμε να παράγουμε καλύτερες ιδέες;’’,‘’πως μπορούμε να παίρνουμε σωστότερες αποφάσεις;’’, εστιάζουν σε πράγματα που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να κάνουν και όχι σ’ αυτά που θα έπρεπε να σταματήσουν να κάνουν. Το βιβλίο αφιερώνει πολύ χρόνο στο να εξηγεί μερικά από τα πράγματα που θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι άνθρωποι για να είναι καινοτόμοι στις επιχειρήσεις τους. Και αυτά τα πράγματα δεν είναι ευνόητα ενώ θα έπρεπε να είναι.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για την περίσταση. Εάν αποφασίσετε να βρείτε τη φόρμα σας και να αρχίσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, θα πάτε σε ένα γυμναστήριο. Στο γυμναστήριο θα υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός. Αυτός ο εξοπλισμός θα σας βοηθήσει να βρείτε τη φόρμα σας, θα σας βοηθήσει να πετύχετε το σκοπό σας. Είναι το εργαλείο σας. Εάν θελήσετε να πάτε σ’ αυτό το γυμναστήριο αφού έχετε φάει ένα πλούσιο γεύμα, πιστεύετε ότι θα ήσασταν λιγότερο αποδοτικός από ότι στην αντίθετη περίπτωση; Μα και βέβαια θα ήσασταν, πιθανότατα θα κάνατε εμετό, θα γινόσασταν χάλια και γενικά δεν θα ήσασταν σε θέση να λειτουργήσετε. Και όλα αυτά γιατί δεν θα είχατε «στήσει σωστά το περιβάλλον σας». Το ίδιο ισχύει και για το εργασιακό περιβάλλον. Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν κολύμπι φορώντας το επαγγελματικό τους κοστούμι. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζουν τους εαυτούς τους με ένα τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μη μπορούν να λειτουργήσουν επιτυχώς.
Αυτό που κάνουμε λοιπόν με το GRASP είναι να εξετάζουμε κάποια φανταστικά εργαλεία, όπως το Mind Map και να δείχνουμε στον κόσμο πως μπορούμε να το εφαρμόσουμε, πως αυτό μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό, πως μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο και ότι έχουμε οργανώσει τα πράγματα όπως πρέπει. Για όλους αυτούς τους λόγους φτιάξαμε το GRASP The Solution. Για να αποκλείσουμε κάθε δυσκολία και πιθανότητα αποτυχίας όσον αφορά στην παραγωγή δημιουργικής σκέψης και να δείξουμε ότι η δημιουργική σκέψη μπορεί να είναι πολύ απλή και ξεκάθαρη.
Μέσα στο βιβλίο δίνονται πολύ απλές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παράγουν ιδέες, να επιλέγουν σωστά κάποιες από αυτές και να τις  προωθούν αποτελεσματικά».
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=73759

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A practical mind map tester

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping