Ο Τόνυ Μπουζάν TONY BUZAN χαρτογραφεί το μυαλό και απαντά στην ελληνική κρίση

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=73758
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Ο Τόνυ Μπουζάν χαρτογραφεί το μυαλό και απαντά στην ελληνική κρίση

01.11.2011
Το μόνο που χρειάζεται σε κάθε κρίση είναι να σκέφτεται κανείς έξυπνα. Τα mind maps σε βοηθούν να σκέφτεσαι έξυπνα, με πνεύμα συνεργασίας, αρaμονικά, στρατηγικά, αναλυτικά, συνδυαστικά

Πτώχευση σε ιδέες και στον τρόπο του σκέπτεσθαι, διαπιστώνει ο κορυφαίος σύμβουλος κυβερνήσεων επιχειρήσεων πανεπιστημίων που προτάθηκε φέτος για Νόμπελ

Συνέντευξη στον Στάθη Κεφαλίδη που τον συνάντησε στην Ουαλία
Ο Τόνυ Μπουζάν είναι ο κορυφαίος συγγραφέας, ομιλητής και σύμβουλος επιχειρήσεων κυβερνήσεων και πανεπιστημίων σε θέματα εκπαίδευσης και μάθησης όπως και του εγκεφάλου. Είναι ο δημιουργός της μεθόδου των χαρτών εγκεφάλου - mind maps.
Από τότε που ήταν παιδί ο Tony Buzan έχει μαγευτεί από αυτό που περιγράφει ως τη δύναμη και την ομορφιά του μυαλού. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1942 και το 1964 αποφοίτησε με διπλό πτυχίο Honours στην Ψυχολογία, Αγγλικά, Μαθηματικά και Γενικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Έχει αφιερωμένη την ενήλικη ζωής του, πρώτον, να ενθαρρύνει όλους τους γύρω του να έχουν επίγνωση του πνευματικού δυναμικού που όλοι έχουν και, δεύτερον, για να διδάξει ένα ευρύ φάσμα της μνήμης και τεχνικές μελέτης που στοχεύουν να βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση μας. Το βιβλίο του «Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας», δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά περισσότερα από είκοσι χρόνια, έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Αυτό το έχουν, και μετέπειτα τίτλους, έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχει διατηρηθεί ως σύμβουλος και δίνει τακτικά διαλέξεις για τις εμπορικές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όσο. Ριζική σημειώσεων του μέθοδο γνωστή ως ® Mind-Mapping έχει σχεδιαστεί για να αντανακλά την κατασκευή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι συνιδρυτής του Mind Sports Ολυμπιάδα - μια ετήσια εκδήλωση, όπου θα ήταν οι πρωταθλητές συναντηθούμεγια να κάνουν τη μάχη πάνω από παιχνίδια όπως το σκάκι, τάβλι, σχέδια και scrabble. Ο Tony υποστηρίζει ότι τα αθλητικά μυαλό θα πρέπει να τεθούν επί ίσοις όροις με τη σωματική αθλήματα.
Γεννήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία και απέκτησε τα πτυχία της ψυχολογίας, της αγγλικής φιλολογίας και των μαθηματικών. Ο Buzan, κατά καιρούς, έχει προπονήσει Ολυμπιακές ομάδες κωπηλασίας και πρωταθλητές σκάκι, συμβούλευσε μεγάλες επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες, έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και  παρουσίασε τηλεοπτικές σειρές. Έχει γράψει 95 βιβλία τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και κυκλοφορούν σε περισσότερες από 130 χώρες. Το βιβλίο του “Χρησιμοποίησε το μυαλό σου” επιλέχθηκε σαν ένα από τα 1000 σπουδαιότερα βιβλία της προηγούμενης χιλιετίας. Ο Τόνυ Μπουζάν έχει έλθει σε επαφή με τον πληθυσμό του μισού πλανήτη μέσω των μέσων ενημέρωσης Ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Έχει τον μεγαλύτερο βαθμό IQ όπως αναγνωρίστηκε από τη MENSA. Για το μυαλό μας λέει: «’Όλοι πιστεύουν ότι όσο μεγαλώνουν χάνουν τη μνήμη τους. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να την αυξάνουν. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αναπτύξει κανείς τη νοημοσύνη του. Αν ο εγκέφαλος διεγείρεται σε όλη του τη ζωή, γίνεται πιο δημιουργικός, αναπτύσσει μια καλύτερη μνήμη και αποκτά περισσότερες γνώσεις.  Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι αν τρέφουν σωστά τον εγκέφαλό τους, καθώς θα γερνούν, αυτός θα γίνεται καλύτερος και η ευφυΐα τους θα αυξάνεται».
«Νοημοσύνη», προσθέτει, «είναι η ικανότητα που έχει ο εγκέφαλος του ανθρώπου να περάσει επιτυχώς το πιο σύνθετο και ολοκληρωμένο τεστ νοημοσύνης όλων. Και αυτό δεν είναι το τεστ IQ αλλά αυτό που λέγεται ζωή. Αυτή είναι η πιο σκληρή δοκιμασία από όλες». Ο Buzan εκμυστηρεύεται ότι η μνήμη του είναι καλύτερη τώρα από ότι όταν ήταν 50 και ακόμα καλύτερη από τότε που ήταν φοιτητής. Την διατηρεί “καλά λαδωμένη” με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, χρησιμοποιεί mind maps. «Τα mind maps παίζουν το ρόλο του γυμναστηρίου για το μυαλό σας και σας προπονούν σε πολλαπλά επίπεδα, Χρησιμοποιώ mind maps όταν σχεδιάζω τη μέρα μου, όταν δίνω μια διάλεξη και όταν γράφω ένα βιβλίο».
Συνάντησα τον Τόνυ Μπουζάν στο Cardiff, την πρωτεύουσα της Ουαλίας, στη Μεγάλη Βρετανία όπου βρίσκεται και η έδρα του, την ημέρα που του ανακοίνωσαν ότι είναι υποψήφιος για το Νόμπελ και μου μίλησε για το τι είναι ένας χάρτης εγκεφάλου και κατά πόσο μπορεί να μας βοηθήσει.

ΧΡΟΝΟΣ: Τι είναι τελικά τα mind maps;
Tony Buzan: Το mind maps είναι ένα εργαλείο της σκέψης που βασίζεται στον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Όχι ο ανδρικός ή ο γυναικείος εγκέφαλος, αλλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος γενικότερα. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε διδαχτεί να κρατάμε σημειώσεις σε σειρές, με λέξεις και ένα χρώμα. Αυτό μας οδήγησε στη σκέψη ότι σκεφτόμαστε με εικόνες. Εάν αναφέρω τώρα στους ακροατές μου τη λέξη μήλο, διάφορες εικόνες θα εμφανιστούν ξαφνικά στο μυαλό τους, ένα φρούτο, ένας υπολογιστής, ένα χρώμα, οτιδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι μια εικόνα. Σκεφτόμαστε λοιπόν με εικόνες. Το mind maps χρησιμοποιεί το γεγονός ότι σκεφτόμαστε με εικόνες και συσχετισμούς. Έτσι για παράδειγμα, όταν είπα τη λέξη μήλο, από το μυαλό σας πέρασε ένας αριθμός από συσχετισμούς που έχει να  κάνει με τον ήχο αυτής της λέξης.
Το mind maps λοιπόν εκφράζει στο χαρτί αυτό που υπάρχει στο κεφάλι μας, χρώματα, εικόνες, ιδέες, γραμμές, σύνδεσμοι, κώδικες. ‘Ότι σκεφτόμαστε μέσα μας αντανακλάται, μέσω του mind maps, έξω από μας. Και μπορείτε να δείτε ένα mind maps σαν τον χάρτη μιας πόλης, με τη διαφορά ότι είναι ο χάρτης μιας πόλης σκέψεων! Σε όλες τις πόλεις έχουμε ένα κέντρο. Σε ένα mind maps έχουμε μια κεντρική εικόνα. Σε κάθε πόλη έχουμε δρόμους που απλώνονται ακτινωτά από το κέντρο προς τα έξω. Αυτοί οι δρόμοι είναι οι κύριες διακλαδώσεις του δικού σας mind maps.
Εάν θα κάναμε ένα mind maps για την Ελλάδα, που είναι μια από τις μεγάλες μου αγάπες, (μελετώ την ελληνική ιστορία και μυθολογία, είναι από τα μεγάλα μου πάθη και πράγματι πολλές φορές χρησιμοποιώ ελληνικές ιστορίες όταν πρόκειται να μιλήσω για τον εγκέφαλο), εάν θα κάναμε λοιπόν ένα mind maps για την Ελλάδα, θα είχαμε ένα μικρό χάρτη στη μέση και θα είχαμε μια διακλάδωση για την ιστορία, μια άλλη διακλάδωση για τον πολιτισμό, μια άλλη για την μυθολογία, άλλη για την οικονομία, άλλη για τους ανθρώπους της, μια διακλάδωση για κάθε ένα από τα βασικά της στοιχεία. Η συνεχής δημιουργία διακλαδώσεων θα μας έδινε στο τέλος αυτό το ακτινοβόλο λουλούδι ενός χάρτη, ενός mind maps, που θα έδειχνε όλα αυτά που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα.
ΧΡΟΝΟΣ: Πιστεύετε ότι τώρα, αυτήν την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κρίση στην Ελλάδα, αν χρησιμοποιούμε την μέθοδο του εγκεφάλου mind maps θα βοηθούσε τους ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα;
Tony Buzan: Πιστεύω ότι, αυτή την στιγμή, όλες οι κρίσεις στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κρίσης, όπως όλοι έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε, δεν είναι κρίσεις όσον αφορά στην προσφορά και ζήτηση, αλλά κρίσεις αυτοπεποίθησης, κρίσεις στον τρόπο σκέψης. Οι πτωχεύσεις δεν είναι οι συνηθισμένες, είναι  πτωχεύσεις σε ιδέες και στον τρόπο του σκέπτεσθαι. Και το μόνο που χρειάζεται σε κάθε κρίση είναι να σκέφτεται κανείς, να σκέφτεται έξυπνα. Τα mind maps σε βοηθούν να σκέφτεσαι έξυπνα, με πνεύμα συνεργασίας, αρμονικά, στρατηγικά, αναλυτικά, συνδυαστικά. Τώρα όσον αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που να χρησιμοποιούν mind maps και να σκέφτονται με τη μέθοδο mind maps και όσο γρηγορότερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο! Θα έρθω προσωπικά να σας βοηθήσω…

XΡΟΝΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A practical mind map tester

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping