MET Παραγωγές υψηλού επιπέδου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής


 
Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Παρασχάκη   
Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2011 15:34
 
                                                



Τη μοναδική Όπερα του Φίλιπ Γκλάς «Satyagraha» μια από τις πιο εντυπωσιακές παραγωγές της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά οι Θρακιώτες, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 19:55 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Όπως είναι γνωστό, οι εκδηλώσεις που έχουν ήδη αρχίσει στο  Μέγαρο, στέφθηκαν από επιτυχία, ενώ έχουν προγραμματιστεί σημαντικές παραστάσεις για το επόμενο διάστημα. Η λειτουργία του Μεγάρου, φαίνεται να σφραγίζει πολιτιστικά την ευρύτερη περιοχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η λειτουργία του στηρίζεται στον εθελοντισμό. «Προτείνουμε στο υπουργείο πολιτισμού και στους τοπικούς φορείς ένα επιχειρησιακό σχέδιο και καταστατικό, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή λειτουργεί με την ομπρέλα της Αναπτυξιακής. Οι καιροί είναι δύσκολοι και εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε την προσπάθεια ζωντανή έως ότου υπάρξει ένα μόνιμο και επίσημο πλαίσιο λειτουργίας» υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους από την Αλεξανδρούπολη ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Ροδόπης, κ. Ευστάθιος Κεφάλίδης.

Η σημασία της λειτουργίας του Μεγάρου
Για τη σημασία της λειτουργίας του Μεγάρου, αλλά και των παραστάσεων μίλησαν ο Πρόεδρος Αναπτυξιακής Ροδόπης, κ. Γιάννης Νικολαϊδης, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Ροδόπης, κ. Ευστάθιος Κεφαλίδης ο σύμβουλος στα πολιτιστικά της Αναπτυξιακής Ροδόπης  κ. Γιώργος Μηνόπουλος, και ο  πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής» κ. Ανέστης Βακιάνης
Γιάννης Νικολαϊδης Πρόεδρος Αναπτυξιακής Ροδόπης: «Η έναρξη της λειτουργίας του Μεγάρου είναι γεγονός και συνδέεται με την προσπάθεια της ανάπτυξης, καθώς εκτός από την ψυχαγωγία μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια και εκδηλώσεις. Ανήκει στους κατοίκους αυτής της περιοχής, καθώς αποτελεί «Μουσικό Μέγαρο περιφερειακής εμβέλειας», αφού μέσω της Εγνατίας Οδού μπορούμε εύκολα και γρήγορα να μετακινηθούμε, τώρα όλοι πια. Οι πρώτες εκδηλώσεις στέφτηκαν από απόλυτη επιτυχία , ενώ στόχος είναι να αναδειχτούν οι δυνατότητες του τόπου, ακόμα και μέσα σ ‘αυτή την αρνητική συγκυρία. Καλούμε τον κόσμο σε μια κορυφαία παράσταση το Σάββατο με τη βεβαιότητα, πως όποιος έρθει δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες του».
Ευστάθιος Κεφαλίδης Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Ροδόπης: «Το Μέγαρο Μουσικής» δεν είναι της Κομοτηνής, αλλά της ευρύτερης περιφέρειας, και όπως ξέρετε έχει αρχίσει τις εκδηλώσεις γνωριμίας, προκειμένου το κοινό να γνωρίσει τη λειτουργία του. Προγραμματίσαμε μια σειρά από εκδηλώσεις με τη στήριξη των εθελοντών απ’ όλη τη Θράκη, και αυτό είναι σημαντικό να το υπογραμμίσουμε. Η επόμενη παράσταση είναι του μεγάλου αμερικανού καλλιτέχνη Φιλίπ Γλας και μας μιλά, βεβαίως για τη θεωρεία της μη βίας του Γκάντι. Έτσι τη  ζωντανή παράσταση που βλέπουν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, έχουμε τη δυνατότητα να  βλέπουμε και εμείς, ενώ ο στόχος  είναι και εκπαιδευτικός. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως κάθε Παρασκευή το απόγευμα στις 7μ.μ. γίνεται ένα φόρουμ, έτσι ώστε αυτοί που το παρακολουθούν να  μπορούν να εκπαιδευτούν για την παράσταση του Σαββάτου»
Γιώργος Μηνόπουλος σύμβουλος στα πολιτιστικά της Αναπτυξιακής Ροδόπης: «Μέχρι τώρα, η ευρύτερη περιοχή μας, αγκάλιασε  τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής και έχει αποδειχτεί, πως όποιος το επισκεφτεί μια φόρα σίγουρα θα ξανάπαει.. Oι παραστάσεις αυτές που προτείνει το Μέγαρο είναι ότι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο. Η Νέα Υόρκη είναι πολιτιστική Μητρόπολη του κόσμου, και έχουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με τη Μητροπολιτική Όπερα, η οποία ουσιαστικά έρχεται  δίπλα μας.» τόνισε ο κ. Μηνόπουλος προσθέτοντας πως «θα πρέπει όλοι να επιδιώξουν να επισκεφτούνε το Μέγαρο, και μιλώ για τους κατοίκους της περιφέρειάς μας αλλά και των γειτονικών χωρών. Είμαι σίγουρος πως θα τους αποζημιώσει».
Ανέστης Βακιάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής: «το Μέγαρο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και λειτουργεί με εθελοντές στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας του πολιτισμού. Στη Θράκη, θέλουμε υψηλή ποιότητα και αυτό κάνουμε με την όπερα. Η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης έρχεται εδώ με ζωντανές μεταδόσεις, και η Κομοτηνή συνδέεται με τα σημαντικά αυτά πολιτιστικά γεγονότα» υπογράμμισε, ενώ  κάλεσε όσους θέλουν  να ενταχθούν στην ομάδα των φίλων του Μεγάρου.

Η όπερα του Φιλίπ Γλάς
Η όπερα «Satyagraha» του μινιμαλιστή συνθέτη Φίλιπ Γκλας αποτυπώνει την κρίσιμη εικοσαετία του Μαχάτμα Γκάντι στη Νότια Αφρική, κάνοντας παράλληλες αναφορές στο ιερό ινδικό έπος της Μπαγκαβάτ Γκίτα. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της σημαντικής τριλογίας του Φίλιπ Γκλας, ο οποίος είχε αντλήσει έμπνευση από το βίο τριών προσωπικοτήτων, του Αϊνστάιν, του Μαχάτμα Γκάντι και του φαραώ Αχενατόν που σφράγισαν με τις θεωρίες τους την επιστήμη, την πολιτική και τη θρησκεία.
Σύμφωνα με τον Φίλιπ Γκλας, «η όπερα Satyagraha σημαίνει αληθινός και είναι ένα όνομα με το οποίο ο Γκάντι συνήθιζε να περιγράφει την κίνηση της πολιτικής του ανυπακοής. Η όπερα αναφέρεται στα 20 χρόνια που ο Μαχάτμα Γκάντι πέρασε στη Νότια Αφρική. Νιώθω ότι τα πιο σημαντικά, δημιουργικά γεγονότα της ζωής του συνέβησαν εκεί. Πολλές ιδέες του διαμορφώθηκαν εκεί…Έτσι έχω πάρει επτά στιγμές από τη ζωή του και τις έχω κάνει επτά σκηνές». Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γκάντι θα ερμηνεύσει ο Richard Croft ενώ συμπρωταγωνιστές του θα είναι οι Rachelle Durkin, Kim Josephson και Alfred Walker.
Το αριστούργημα του Φίλιπ Γκλας θα «ταξιδέψει» ταυτόχρονα στις 19 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, στον Δημοτικό Κινηματογράφο Καβάλας και στο Κινηματοθέατρον Αχίλλειον στο Βόλο. Σκηνοθεσία: Phelim Mc Dermont. Σκηνικά: Julian Crouch. Κοστούμια: Kevin Pollard. Φωτισμοί: Paule Constable. Λιμπρέτο: Constance De Jong. Μουσική διεύθυνση: Dante Anzolini. Με τη συμμετοχή της ορχήστρας και της χορωδίας της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης.
Πληροφορίες: «Satyagraha» στις 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ώρα: 19:55 Σημεία προπώλησης εισιτηρίων υπάρχουν στην Αλεξανδρούπολη την Ξάνθη και την Κομοτηνή
http://www.gnomionline.gr/amth/123/46793 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A practical mind map tester

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping