Η απληστία δημιουργει πολιτικοοικονομικά τσουνάμι
Ποιος θυμάται την χρηματιστηριακή κρίση του 1999
...Στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1999 πολλοί Έλληνες ασχολούνταν με το χρηματιστήριο. Ακόμη και σε μικρά χωριά υπήρχαν ΕΛΔΕ (γραφεία αγοράς και πώλησης μετοχών) και πολλές μικρές εταιρίες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο. Οι ενεργοί κωδικοί επενδυτών στο ΧΑΑ έφτασαν το 1,5 εκατ. περίπου, όταν οι Έλληνες εργαζόμενοι υπολογίζονται σε περίπου 4,5 εκατ. Με τον γενικό δείκτη να καταρρίπτει καθημερινά κάθε ρεκόρ, πολλοί Έλληνες πίστεψαν ότι έλυσαν το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους. Η πτώση ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια εξανεμίζοντας την αξία των μετοχών. Πολλές από τις μετοχές που είχαν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο αποδείχτηκαν «φούσκες», δηλαδή άνευ αντικρίσματος μετοχές με εταιρίες χωρίς έργο αλλά μόνο σκοπό την ελκυστική εικόνα στο χρηματιστήριο. ...(απο την wikipedia)
Πίσω από αυτή την φρενίτιδα υπήρχε ένα μόνο συναίσθημα αυτό της απληστίας . Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό μελετήθηκε μόνο ως προς την ύπαρξη υπόπτων συναλλαγών και όχι από την κοινωνιολογική του πλευρά . Λίγο ακούσαμε ή διαβάσαμε για το τι οδήγησε έναν συνταξιούχο να επενδύσει τις λιγοστές του οικονομίες σε έναν υποτιθέμενο αριθμητικό κέρδος, ενώ ακούσαμε πάρα πολλά για το '' σκάνδαλο'' του χρηματιστηρίου .Τελικά ήταν σκάνδαλο αφού δεν αφού δεν βρέθηκε κανείς ένοχος. Η κοινωνική απληστία δεν θεραπεύτηκε αφού δεν αναδείχθηκε ως κοινό κακό και με το καιρό συνέχισε να μολύνει τους πολίτες που συνεχίζουν να κερδοσκοπούν παγκόσμια πλέον, χρησιμοποιώντας νέα προιόντα πχ cds κλπ μη γνωρίζοντας οτι και αυτή την φορά είναι υποχείρια λίγων κερδοσκόπων σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο.
Την ώρα που ένας απλός πολίτης ,από το σπίτι του καταφέρνει να διπλασιάσει προσωρινά το κεφάλαιό του κάποιος αλλός χάνει τον μισθό του ή το σπίτι του αλλού.
Το τσουνάμι της κερδοσκοπίας που οι απλοί πολίτες δημιουργούν παρασέρνει πρώτα τους ίδιους . Το βλέπουμε με τις συνεχείς μειώσεις αποδοχών την μείωση του κοινωνικού κράτους το χάσιμο των κατοικιών.
Οι ηλεκτρονικές χρηματιστηριακές αγοροπωλησίες δημιουργούν πολιτικοοικονομικά τσουνάμι διότι κατασκευάζουν οικονομικές φούσκες σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο.
Σχόλια