Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ



Το καθεστώς προσπαθεί να υποβιβάσει τους ανθρώπους σε καθαρά εκτελούντες -είναι υποχρεωμένο να το κάνει-, να τους αποκλείει απο τη διεύθυνση των ίδιων τους των δραστηριοτήτων... Αυτό αναφέρει ο Κορνήλιος Καστοριάδης σε μια συνέντευξη του που μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο Ακυβέρνητη Κοινωνία . Σήμερα πράγματι οι πολίτες έχουμε γίνει εκτελεστικά όργανα σε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τα μέσα του και μας υποβάλει ,σε λειτουργίες και συνήθειες που δεν ανταποκρίνονται στα θέλω μας . Τα περισσότερα δικαιώματα -προνόμια -επιδόματα που μας αφαιρούν μας δόθηκαν σαν προϊόν 'εξαγοράς” του συστήματος σε αντάλαγμα την σιωπή μας . Για τον λόγο αυτό οι αντιδράσεις μας δεν έχουν την μαζικότητα και δυναμικότητα πρέπει ,αντι να κραυγάζουμε μουρμουρίζουμε, διότι υποσυνείδητα αισθανόμαστε ένοχοι . Τα κοινωνικά δικαιώματα αποτελούν υποχρέωση του συστήματος δυστυχώς όμως με την δική μας συμμετοχή έγιναν προϊόν συναλλαγής. Τις περισσότερες των περιπτώσεων δίνονταν για να εξυπηρετήσουν την πολιτική επιβίωση του συστήματος . Οι κοινωνικές ομάδες με αυτό τον τρόπο αλλοτριώθηκαν έγιναν ένα με το σύστημα απώλεσαν την ιδεολογική τους βάση και το κυριότερο την αυτόνομη ταυτότητά τους.
Σήμερα ακολουθούν το κυρίαρχο ιδεολογικό ρεύμα ,αυτό του νεοφιλελευθερισμού ,τις αρχές του τις συναντάς στην διαλεκτική ακόμη και αυτών που θέλουν να λέγονται προοδευτικοί. Τα οργανωμένα μέλη της κοινωνίας μας έχουν αποδεχτεί τους νόμους του παιγνιδιού και αδυνατούν να διαφοροποιηθούν ώστε να προτείνουν λύσεις που να προέρχονται απο μια άλλη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα .
Σκεφτείτε οτι οι περισσότεροι που βρίσκονται στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών κινημάτων αναδείχθηκαν όχι μέσα από αγώνες ούτε προτάσσοντας ιδεολογικές πλατφόρμες αλλά συναλλασσόμενοι με την εκάστοτε εξουσία . Αυτό που αντάλλασσαν ήταν προνόμια-επιδόματα έναντι της σιωπής των αμνών. Συνένοχοι όλοι μας σε αυτή την κυρίαρχη ιδεολογία και κατάσταση οφείλουμε να αρχίσουμε, πρώτα ατομικά, να ανακαλύπτουμε την χαμένη μας ταυτότητα τα θέλω μας και τις κρυμμένες μας ανθρώπινες αξίες. Να αποφασίσουμε να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο της καθημερινότητας που μας επιβάλλουν τα Μέσα μαγικής Πληροφόρησης και να αποφασίσουμε οτι για να ζήσουμε θέλουμε τους άλλους (ανθρώπους)και όχι τα άλλα (προϊόντα)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A practical mind map tester

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping