Καπετάνιοι της μοιρας μας και της ψυχής μας

Παρακολουθώντας χθες τις εκδηλώσεις μνήμης για τον θάνατο του μικρού Αλέξη διαπίστωσα ότι το ίδιο το γεγονός δεν μας προβληματίζει , μπήκε και αυτό  στην ανωνυμία των καθημερινών σχεδόν εκδηλώσεων βίας που παρακολουθούμε απο τα μέσα ενημέρωσης..
Το γεγονός υποβαθμίστηκε  από την εικόνα καμένων κάδων και καταστροφών και ελάχιστα ή έως και καθόλου  δεν αποτέλεσε αφορμή για συζητήσεις και προβληματισμούς των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο ενός μικρού παιδιού και στην βία των ημερών. Θα μπορούσε να αναλυθεί το γεγονός από πολλές πλευρές και να αποτελέσει σημείο αναφοράς και προβληματισμού αντί να χάσει την σημασία  του μέσα από τις εικόνες των καταστροφών που το συνοδεύουν.
Σήμερα  οι πολίτες βλέπουμε να μειώνεται το κοινωνικό κράτος ,καλούμαστε σε ξαφνικές περικοπές στην προσωπική μας ζωή και ολα αυτά για να διαφυλαχθούν τα κέρδη ορισμένων και να ικανοποιηθεί η απληστία των πολλών. Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία και ιδέες ,κοινωνική οργάνωση για να μπορέσουμε να ανασυνταχθούμε και να αντιμετωπίσουμε , την νέα πραγματικότητα . Σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελέσουμε αγέλες που οδηγούνται σε σφαγή (βλέπε πολέμους φτώχεια κλπ) . Για τον λόγο , γεγονότα όπως αυτό του θανάτου του νέου ανθρώπου ,πρέπει να δημιουργούν σε εμάς τους πολλούς ανάγκες εγρήγορσης περισυλλογής  κοινωνικής ομαδοποίησης και συνέργειας και να μην αποτυπώνονται στην μνήμη μας με τις εικόνες  καμένων κάδων ή καταστροφών όπως θέλουν να μας τα παρουσιάσουν . Αν τα αντιλαμβανόμαστε ,με αυτό τον τρόπο τέτοια γεγονότα,αδειάζουμε και απαξιώνουμε την ύπαρξή μας  χάνουμε  δε την δύναμη  να σκεφτόμαστε ,να προτείνουμε ,να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε αιτήματα για την βελτίωση της ζωής μας. 
Αυτή η ημέρα έπρεπε να είναι ημέρα μνήμης που να συνοδεύεται απο συζητήσεις  , με ανταλλαγές ιδεών και προτάσεις ,μέσα απο τις οποίες θα αποκτούσαμε νέες ικανότητες για να αντιμετωπίσουμε την κρίση σαν πολίτες  και όχι σαν όχλος. Έτσι θα τιμούσαμε  καλύτερα τον  Αλέξη ο δε θάνατός του θα αποτελέσει σημείο ανφοράς και μνήμης.    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A practical mind map tester

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping