Μικρή Κλίμακα ίσον Φοροδιαφυγή

 

Το δημοσιονομικό έλλειμα της Ελλάδας, λένε πολλοί, δεν οφείλεται στις υψηλές δαπάνες του δημοσίου, αλλά στα χαμηλά φορολογικά έσοδα, ιδιαίτερα δε στα χαμηλά έσοδα από το φόρο εισοδήματος. Επικαλούνται τη σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πράγματι δείχνει οτι οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στην Ελλάδα κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ, το ίδιο και οι έμμεσοι φόροι, αλλά υστερούν κατά πολύ οι άμεσοι φόροι.


Μπορεί όμως να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος και να φτάσει σε Ευρωπαϊκά επίπεδα; Πολύ δύσκολα, νομίζω. Το εμπόδιο δεν έγκειται τόσο στην ανεπάρκεια των ελέγχων, αλλά στη σύνθεση των εισοδημάτων, που διαφέρει ριζικά από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Έχουμε εξαιρετικά ψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών. Τα εισοδήματα αυτών είναι πολύ δύσκολο να καταγραφούν από τις φορολογικές αρχές, με αποτέλεσμα σε όλο σχεδόν τον κόσμο, η φοροδιαφυγή τους να είναι πολύ υψηλή.


Στις ΗΠΑ, όπου οι φορολογικές αρχές θεωρούνται καλά οργανωμένες και άτεγκτες, φοροδιαφεύγει το 57% των εισοδημάτων από την αυτοαπασχόληση σε μη αγροτικές δραστηριότητες.  Η φοροδιαφυγή στο αγροτικό εισόδημα φτάνει το 72%. Ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στους μισθούς είναι  4% και στα κέρδη εταιριών (corporation income) 17%.


Αυτή η διαπίστωση έχει μεγάλη πολιτική σημασία, αλλά δεν βολεύει όσους υπερασπίζονται το σημερινό επίπεδο των δημόσιων δαπανών. Γιατί, αν η χαμηλή απόδοση των άμεσων φόρων οφείλεται σε διαρθρωτικούς παράγοντες, ποια πρέπει να είναι η απάντηση;


Να ενισχύσει το κράτος τους μεγάλους εργοδότες κυνηγώντας τους μικρούς και τους αυτοαπασχολούμενους; Δύσκολα θα βρεις αριστερό ή κεντροαριστερό να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.


Να βασιστεί μόνο σε έμμεσους φόρους; Θεωρούνται, και είναι, κοινωνικά άδικοι – αν και στην Ελλάδα είναι πιο δίκαιοι από τους άμεσους, που τους πληρώνουν πολύ λίγοι.


Αν δεν αλλάξει η διάρθρωση των εισοδημάτων (που δεν φαίνεται να αλλάζει), τα δημοσιονομικά της Ελλάδας θα πρέπει υποχρεωτικά να ισορροπήσουν σε χαμηλότερο μερίδιο του ΑΕΠ από ότι στις χώρες όπου κυριαρχεί η μεγάλη επιχείρηση


απο το http://aristosd.posterous.com/35395886

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Productivity Hacks: DaVinci’s Mind Mapping